lundi 7 décembre 2015

Buturuga de Craciun cu crema de ciocolata si prasade


Cu mult mult mult timp in urma in ajunul Craciunului in Franta era asa o traditie frumoasa: era pusa pe foc o buturuga mare de copac fructifer (ca roada urmatoare sa fie mai bogata) se stropea cu vin (in unele parti ca poama sa fie cit mai roditoare), cu sare ( sa protejeze casa de vrajitoare  :)))... si se ardea... cat mai lent, trebuia sa ajunga cu arsul pina la anul nou ....pentru prosperitate .... a disparut incet aceasta traditie si s-a transformat intr-o buturuga de desert traditional  de Craciun. Aceasta traditie se intilneste in Europa si nu numai, in special in tari francophone... e gustoasa traditie si am adoptat-o si noi de mai multi ani déjà. Pun aici o reteta inratabila pe care  am incercat-o de mai multe ori. Nici nu-i mai cunosc sursa: aluatul l-am luat dintr-o reteta, am modificat, ideea cu prasadele din alta, crema din alta ....si s-a primit urmatoarea reteta:

Pentru prasade:
3 prasade
300 ml apa
125 gr zahar
1 pastaie de vanilie
sucul de la o lamaie

Se face un sirop din apa, zahar, pastaia de vanilie si sucul de lamaie. Se adaoga prasadele curatate si taiate in 4. Se tin la foc mic 5 minute. Se iau de pe foc se rad bine semincioarele de vanilie, se arunca pastaia. Se lasa la racit.

Pentru blat:

100 gr de zahar
100 gr faina
5 oua
1 pachetel de zahar vanilat

4 galbenusuri se bat cu zaharul. Cind amestecul este cremos se adaoga un ou intreg si se mesteca cu spatula. Putin cite putin se adaoga faina si albusurile batute ferm. Pe o hirtie de copt unsa cu putin unt intindem acest aluat regulat.Coacem la 200° timp de 10 minute. Scoatem din cuptor si il rasturnam pe un stergar de coton jilav, adica trecut sub apa si scurs foarte bine. Scoatem foaia de copt. Rulam blatul impreuna cu stergarul. Lasam asa la racit.

Crema cu unt:

100 gr de zahar
50 ml apa
3 galbenusuri
250 gr unt moale
100 gr de ciocolata neagra

Se topeste zaharul cu apa la foc incet ca sa obtinem un sirop grosut. Adaogam acest sirop pe galbenusuri zbatind incontinuu cu mixerul pina se raceste. Adaogam untul moale. Se imparte in 2. Intr-o parte se adaoga ciocolata topita. In alta se poate parfuma cu ce dorim cu putina cafea dizolvata in apa sau vanilie...

Asamblam:
Derulam incet stergarul cu blatul. Stropim  cu sirop de la prasade. Ungem cu crema alba. Presuram prasadele taiate cubulete marunte. Rulam ungem deasupra cu crema de ciocolata si decoram.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire