mardi 22 décembre 2015

Cutie din ciocolata

Anul acesta ca si anul trecut iarasi am facut o cutie din ciocolata temperata. Fiindca am pierdut blogul vechi, imi salvez aici informatia necesara pentru a reface aceste cutii de cite ori vreau. Nu e foarte, foarte simplu...dar nici nu e imposibil, cu putina indeminare si rabdare se primeste o cutie dulce care poate fi oferita cadou pentru oamenii dragi. Se poate de umplut cu biscuiti sau cu ciocolate facute de casa :)..

Cel mai important lucru este deci topirea ciocolatei respectind o curba de teperatura. Aproape :)obligatoriu de folosit termometru. Eu l-am cumparat de la Ikea cu 8euro. Pentru ce se face in asa fel si ce facem cu ciocolata temperata ?.... folosim pentru a face diferite decoratiuni din ciocolata, ciocolata de casa, pentru a acoperi cu ciocolata diferite amestecuri din fructe uscate, nuci..;smdp ...pentru a avea o finisare frumoasa, lucioasa, nu cu linii albe, pentru ca ciocolata sa se intareasca si sa-si tina obiectele din ciocolata forma...de exemplu eu prima data cind am incercat sa fac aceasta  cutie, am infierbintat prea tare ciocolata, a fost imposibil de lucrat, peretii pentru cutie ramineau moi, cum ii scoteam din frigider si incercam sa-i lipesc se faceau moi ...


Se pregateste din timp totul baia de aburi, 400 gr de ciocolata rupta bucatele mici. Hirtia de copt cu dimensiunile cutiei desenate  pe o parte (cind lucram intoarcem cu desenul desubt, oricum se prevede) Un vas cu apa rece, unul cu apa cu temteratura 33-34° (pina ajunge ciocolata in acest vas, tocmai va avea temperatura numai buna de 31-32°).

1) Incepem sa topim incet pe baia de aburi ciocolata neagra (alba sau cu lapte, in paranteza voi scrie temperaturile pentru alba). Trebuie sa nu depaseasca in nici un caz 55° (45-48° pentru ciocolata cu lapte sau alba). Mai bine luam un pic mai inainte decit prea tirziu. Pastram vasul cu apa fierbinte ca vom mai reveni la el.

2) Punem vasul cu ciocolata in vasul cu apa rece mestecind energic pina ce coboara temperatura pina la 28-29° (26-27° pentru alba si cu lapte)

3) Punem iar cratita cu ciocolata deasupra la vasul cu apa fierbinte. Mestecind in continuu,incalzim iarasi pina la 31-32°(29-30°) (aici atent ca se incalzeste foarte repede) 
Luam cratita si o punem pe vasul cu apa calda care am pregatit-o la inceput la 34° acum trebuie sa fie numai buna. Si acum folosim pentru ce avem nevoie.

 aici cutia am facut-o prea mare, se primeste prea fragila...

 
aici dimensiunile sunt perfecte 7cm x 9 cm si grosimea liniilor tot, peretii ii lipim tot cu ciocolata desigur....
 
 
anul acesta am vrut sa fac mai linii niste complicate, dar nu mi s-a primit, ciocolata curge, e greu sa respecti un desen asa ca am facut haotic, dar iarasi cu duiul subtire de 1 mm si mi s-a primit prea fragila
 
concluzia mea: dimensiunile cutiei trebuie sa fie nu tare mari (pt mine 7x9 e perfect)
duiul cu dimensiunea 3 mm, adica liniile mai grosute
si desenul cit mai dens casa fie mai trainic rezultatul
 
 
ce am pus in asa o cutiuta din ciocolata?
anul acesta-ciocolate improvizate de mine
 
 
stafide unse bine cu ciocolata, le-am scos cu o lingurita cite o gramajoara sa se intareasca
 

prune uscate si nuci tocate bine, 1 lingura de ulei de cocos, esenta de vanile

 
si ciocolata neagra (70 % cacao) care mi-a ramas de la cutie am turnat-o intr-o forma de biscuiti inimioara
 
 

dar daca e prea complicat  de facut cutia din ciocolata (cu toate ca nu e) iata si o idee de oferit mai simpla :)

 
 
 p.s. am uitat sa spun: daca ciocolata a fost temperata cum trebuie, nici nu e necesar de pus in frigider ceia ce faceti cu ea, se intareste si la temperatura camerei in citeva minute :)
 
Si desigur daca aveti nevoie de a face pur si simplu citeva decoratiuni din ciocolata... nu mai trecem toata procedura... imporant este sa topim ciocolata la aburi, nu infiebintind-o tare, o luam o lasam la racit putin si apoi o folosim

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire