lundi 30 novembre 2015

Cadouri mici de aninat pe brad

Anul trecut Emma a décis sa decoram bradul numai in doua culori alb si rosu. Cam acestea au fost primele jucarii pe bradul nostru..simple si frumoase. Am facut cuburi din carton si le-am invelit in hirtie de decorat cadourile. Am obtinut niste cadouri micute de pus pe brad :)



samedi 28 novembre 2015

Ciocolata fierbinte

Atit de gustoasa aceasta bautura....dar daca o mai beai la gura sobei pe un viscol...no comment...

Ingrediente pentru 4 persoane

100 gr de ciocolata neagra
50 cl lapte
10 cl frisca
1 pastaie de vanilie
1 pachetel de zahar vanilat
1 virf de cutit de scortisoara

Intr-o cratita punem laptele cu frisca si  cu pastaia de vanilie desfacuta in doua si cu toate semincioarele rase.  Cind incepe sa fiarba luam de pe foc, scoatem pastaia, adaogam ciocolata bucatele, zaharul vanilat, scortisoara. Varsam intr-un termos care a fost prealabil infierbintat. Zbatem energic 1 minuta sa se faca spuma si servim imediat. Un deliciu nu alta!

 (desigur daca nu aveti pastaie de vanilie puneti numai zahar vanilat, daca nu aveti frisca puneti lapte, dar se primeste perfect daca  aveti toate ingredientele)

vendredi 27 novembre 2015

Calendar de Craciun 2014

Ca papusa mea sa numere zilele ramase pina la Craciun mai cu placere, am facut asa un calendar cu surprize. Am facut pachetele din hirtie colorata, le-am decorat cu imagini dintr-o coala de hirtie de ambalat cadouri. Am ascuns in pachetele diferite flecustete mici dar care fac placere unei fetite..;barete, bonbonele, autocolante... Le-am aninat pe niste sfori, pe o placa de lemn invelita in hirtie si surpriza e gata. Cea mai mare fericire a fost in prima zi. Eu m-am trezit cu calendarul in ziua a 7 din decembrie...asa ca Emma a fost nevoita sa faca ordine in calendar si a papat 7 bombonele intr-o zi :)






mercredi 25 novembre 2015

Biscuiti cu nuci si alune inrobati in ciocolata


Atit de simpli si gustosi !!!

Pt aluat:

100 gr unt
80 gr zahar
1 pachetel de zahar vanilat
1 ou
150 gr faina
50 gr de miez de nuca
50 gr de alune

Pt glazura

200 gr de ciocolata 52 % cacao

Intr-un bol zbatem cu mixerul untul moale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat timp de 2-3 minute. Adaogam un ou si zbatem cu viteza mai mica inca 1 minuta. Adaogam faina si nucile farimitate si mestecam cu o lingura de lemn. Pe o tava acoperita cu hirtie de copt formam 12 biscuiti. II coacem la 175° timp de 10-15 minute, nu mai mult.
II racim si ii glazuram cu ciocolata topita.Eu am folosit numai 120 gr.  Pentru ca ciocolata sa luciasca si sa se intareasca frumos pe biscuiti, trebuie topita la aburi la temperatura cit mai mica, adica sa nu infierbintati prea tare ciocolata.


lundi 23 novembre 2015

Ariciul toamna

O activitate interesanta am facut noi cu Aina duminica. Pentru copii de 2-3 ani e perfecta. Am vazut-o pe blogul http://www.mespetitsbonheurs.com/ Atitea lucruri interesante face stapina blogului. Suntem fani!!!...frunzele le-am cules cu citeva zile inainte si le-am uscat intr-o carte. Tare sirguincios a colorat si a incleiat papusica noastra. Multe explicatii nu dau deoarece este foarte clar si din imagini totul :)






Brownie clasic cu ciocolata



Ingrediente:

200 gr ciocolata neagra 25% cacao
125 gr unt
125 gr miez de nuca
115 gr de zahar
3 oua
55 gr de faina


Intr-un vas topim pe baia de aburi untul cu ciocolata. Intr-un bol amestecam ouale cu zaharul cu un tel, adaogam ciocolata si untul topit, faina, apoi miezul farimitat putin. Se coace la 180° timp de 20-25 minute (de incercat cu betisor de lemn daca e gata, eu am pus intr-un vas mai mic si mai inalt, asa ca am copt cu 25 min mai mult decit timpul indicat si la temperatura 175°)


sursa: Les incontournables de la cuisine. vol. 17

vendredi 20 novembre 2015

Rochers coco sau biscuiti cu cocos

                                Tare mai sunt gustosi si pe atit de simplu de facut!!!


Ingrediente

200 gr de zahar
200 gr de cocos
4 albusuri
ciocolata pentru decor (facultativ)

Albusurile se bat spuma si se incorporeaza atent la amestecul de zahar cocos. Se fac gramajoare mici pe o hirtie de copt si se dau la cuptor preincalzit la 180° vreo 20-25 minute.
Pot fi papati asa sau se moaie in ciocolata topita si se lasa la intarit.  MMM ....e delicioasa combinatia cocos ciocolata




Bébé fait ses nuits autor Dr Cathryn Tobin


Asa se numeste cartea care am terminat-o azi. Mi-am pus gind sa citesc cite o carte in 10 zile, adica 3 carti pe luna, adica 36 pe an smdp...sper ca se va primi...asta e prima citita in intregime dupa nasterea lui Alice..si am inceput cu ce ma intereseaza la moment. Nu ca am avea probleme cu somnul :), dar am vazut-o la biblioteca si nu o citisem . Cind s-au nascut Emma si Aina am citit altele. Si mi-a venit ideea sa le rezumez pe scurt aici, sa retin ceia ce as vrea sa nu uit ca am citit. Uneori in carti intilnesc lucruri atat de interesante si bine zise ca imi vine sa le scriu si in frunte sau pe pereti prin casa...nu numai pe blog...asa ca daca voi avea rabdare sa fac cel putin asta, déjà va fi bine..;

Autorul Cathryn Tobin e pediatru, moasa, membru al Societatii canadiene de pediatrie....E o referinta in domeniul familiei si a ingrijirii copiilor.
Deci autorul spune ca cum exista perioada adecvata cind copii incep sa mearga la toaleta (pe la 2 ani aproximativ), asa exista si perioada potrivita pentru a deprinde copilul cu o buna igiena de somn. Ea o numeste PP-perioada propice sau potrivita si se situeaza intre 6 saptamini si 9 luni maximum.. Daca incepri cind trebuie, atunci iti inveti copilul sa doarma sanatos o noapte intreaga (si parintii tot!!!) fara plinsete si bocete dar normal, natural, cu placere, ceia ce e benefic si pentru dezvoltarea copiilor, dar si pentru parinti pentru care lipsa de somn foate fi grava. Daca a trecut aceasta perioada nu e tragic, oricum da niste sfaturi foarte bune cum sa-ti ajuti copilul sa adoarma singur, dar e putin mai lunga treaba, deoarece, copilul are déjà bine stabilite niste obiceiuri de care posibil ca nu e usor de dezvatat, adormitul in brate, la sin, leganat, in continuu, tinut de minuta..;

Ea numeste metoda ei de adormire "Enfant do";.
Regula de aur este: Copilul trebuie sa adoarma in pat!

Ea imparte metoda in trei etape:

1)determinarea si exploatarea PP
2)Crearea unui ritual agreabil inainte de culcare
3)"Fermecarea "(charmer son bébé) bebelusului pana cind adoarme

Deci aceasta metoda consta in a face gesturile bune la momentul potrivit. Invatarea unei bune igiene de somn nu este penibila, sa corectezi niste obiceiuri gresite e mai dificil. E fapt ca toata lumea crede ca e stresant sa incurajezi bebelusii sa adoarma singuri. Incercam si noi sa facem adormirea dupa sfaturile din carte si pot sa spun ca pina cind merge perfect. Avem vreo 3 zile. Autorul zice ca daca o faci vreo 7-8 seri la rind pai e perfect, ai reusit sa-ti inveti comoara sa adoarma singura.

Deci referitor la momentul potrivit, noi suntem chiar in el (avem 5luni) asa ca ne-am pornit. Ritualul la noi l-am creat e baita, citirea si apoi o tita plina cu lapte :), apoi o tinem pe Alice in brate si ne jucam cu ea (nu tare excitant, fara muzica smdp, dar vorbind moale aratindu-i vreo jucarie sau imagini in carte). Cind vedem ca-i cam scade din entuziasm si simtim ca e gata de pus in pat, ii dam un pupic si o punem in pat si trecem la etapa numarul 3 -"vrajeala" dupa cum o numeste autorul. Te asezi linga bebelus (nu de-asupra patului ca va crede ca vreai sa-l iei in brate) , linga pat si incepi sa-i vorbesti, sa-i vorbesti, sa-i vorbesti mult mult mult si gingas... La noi merge perfect, isi pune degetelul in gurita si adoarme in citeva minute. Printre altele referitor la suzeta autorul spune in asa fel: in caz ca nu o vrea, nu insistati e cu atit mai bine. Cind am citit le-am aruncat toate, aveam o panoplie intreaga si tot insistam cind cu una cind cu alta, dar ea sarmanica mi le tot scuipa... Mai spune ca daca totusi bebelusul are nevoie de suzeta ca sa adoarma, o lasati sa adoarma si nu io puneti in gurita nici intr-un caz daca o scapa...
Mai este in carte si informatie despre cum functioneaza somnul si care sunt fazele...de ce se trezeste bebelusul noaptea... se trezeste nu ca ii este foame dar ca asa e ritmul somnului... solutii cum sa facem cind se trezeste in toiul noptii ca sa-l ajutam sa adoarma singur inapoi... Despre importanta, daunele lipsei somnului la adulti si copilasi si multe lucruri interesante...

Este si un capitol de probleme si solutii imi voi scrie aici pe scurt in caz ca voi mai avea nevoie sa revin;:)traduc din carte partial...

capcana suzetei
suzeta este o arma cu tais dublu; Ea ajuta bebelusul sa se relaxeze si sa se cufunde in somn, dar in acelas timp de vine o cirja de care va fi dépendent bebelusul ca sa adoarma. daca o va piede prin somn se va trezi plingind ca sa io dati de mai multe ori pe noapte.... Asa am facut noi cu Aina, ne trezeam de vreo 20 de ori pe noapte si ii dadeam suzeta asa ca am facut-o cu minutele noastre foarte dependenta de ea (((: solutia: trebuie sa i-o oferi bebelusului daca are nevoie si daca o ia inainte de somn. Nu trebuie sa io redai daca o scuipa si recomandarea ei cruciala: sa nu-i dai suzeta daca se trezeste in toiul noptii.

somnul rau sincronizat
Multi parinti culca bebelusii cit mai tirziu crezind ca asa vor adormi mai repede ca vor fi obositi. Din pacate ea spune canu e adevarat si ca in asa caz bebelusul nu mai dispune de rezervele necesare ca sa adoarma singur, e prea enervat. Un bebelus neobosit, care inca nu e gata de somn la fel va face probleme...solutia: Aici ea da numarul de ore de somn necesar pe virste smdp si ceia ce este foarte  important este stabilitatea . In fiecare seara trebuie sa fie aceiasi ora de culcare (cu o abatere de maxim 10 minute)
 noi la capitolul acesta suntem in norma (cu foarte rare abateri), fetele mari dorm la ora opt seara, Alice la  opt si jumatate.

dilema degetelului
cind bebelusul nu suge degetul el nu doarme bine. Dupa o ancheta personala facuta de acest medic ea spune ca bebelusii care isi sug degetelul is de doua ori mai multi printre cei care dorm bine toata noaptea decit bebelusii cu suzeta. solutia: ea recomanda sa nu punem manusele la bebelusi, sa nu-i incurcam sa-si gaseasca degetelele cel mai bun mod de reconfort si de adormire pentru ei...ca sa nu sa se zgiriie de taiat unghiutele....E drept ca nu toti copiii sunt predispusi sa suga degetelul, dar majoritatea, iar unora le incurcam noi adultii. La noi din trei fetite numai Alice suge degetelul cind adoarme, apoi il scapa si gata. E drept ca aceasta carte am citit-o abia acum ... asa ca pe Emma si Aina nu le-am incurajat defel sa-si tina degetelul in gura din contra le impingeam si le tineam suzeta pina cind nu au mai refuzato (sarmanelele:::))))

infasatul
pe unii copii infasatul ii ajuta sa adoarma, si ea recomanda infasarea pina la vreo 3-4 luni maxim daca vedem ca ii place copilasului si doarme mai bine. In caz ca bebelusul isi suge degetelul, atunci ii eliberam minuta din fasa.

somnul in aceiasi camera cu parintii
 dupa 5-6 luni e oproblema. Bebelusii pot sa geama, sa scoata diferite sunete in timpul somnului leger. Dacail luam in brate de fiecare data cind intra in somn leger atunci nu va invata niciodata sa treaca singur in somn profund. Cu atit mai mult daca va aude miscindu-va sau schimbinduva pozitia in timpul trezirilor voastre partiale, a adultilor, in timp ce el singur e in aceasta faza cu atit mai mult va incepe sa plinga... solutia: nu sariti din pat sa luati bebelusul la fiecare sunet, geamat mic dati-i sansa sa adoarma singur. Instalati un sunet alb cum spune autorul daca bebelusul doarme in aceiasi camera. In Franta am vazut asa aparate in magazinul "nature et decouverte" care scot asa sunete ca ciripit de pasarele sau susur de apa. Si de la 6 luni desigur bebelusul trebuie sa doarma in camera lui (daca e posibil)

Pentru copiii mai maricei in caz ca ati ratat perioada potrivita de adormire autorul spune ca trebuie sa fie mai multe conditii reunite si oricum totul este reparabil daca insistati.

Un pat confortabil, placut

Un doudou-un prieten de somn jucarie sau o paturita, nimic nu poate sa ajute mai mult un copilas mare sa adoarma decit un doudou. Ii prezentati o jucarie moale cit mai des sau il lasati sa si-o aleaga singur, io luati afara la primblare, io dati la culcare, cind plinge io dati sa o stringa ain brate, deci il ajutati sa se imprieteneasca, cu putin noroc se va forma o legatura...(e bine de prevazut citeva exemplare in caz ca s-a atasat de vreo jucarie, pentru a evita tragedia la pierdere)
Si deci autorul spune ca dupa ce faceti ritualul de seara trebuie sa acordati doar un singur lucru A.I.D.E.

A-asteptati-rabdarre, copilasul va fi la inceput frustrat ca vreti sa schimbati obiceiurile si il puneti in pat sa doarma singur, dar e normal. Reconfortati si iarasi puneti in pat. Incercati strategia: oups am uitat ceva, revin imediat. Astfel iesiti dupa usa si datii citeva minute poate adoarme singur. Daca plinge, iar reveniti si iar reconfortatisi iar iesiti smdp

I-insistati-insistati cu dragoste si rabdare deoarece oricum toti copii pina intr-o buna zi accepta obiceiurile noi de adormire daca insistam cu dragoste:)

D-dati multa dragoste-reconfortati, luati in brate, copilul sa se simta in Securitate i aplicati metoda oups revin imediat...

E-empatie-terbuie sa va ghidati copilul spre obiceiuri de somn sanatoase atit cu dragoste dar si cu fermitate in acelas timp: "eu stiu ca esti enervat dar e ora de culcare". Puneti empatie si fermitate in voce si in citeva ile copilul oricum va intelege mesajul:"te iubesc, dar este ora de culcare"

Si mai este si multa alta informatie, probleme solutii de adaptare smdp
Ceva  ce nu stiam e cat de importanta este si o siesta, un somn de 2 minute, eficace, recuperator pentru mamici obosite sau unul pina la 15 minute. Sau utilitatea somnului de 20 minute care contribuie si la ameliorarea memoriei... Si ca e important de reglat soneria, ca daca dormi mai mult de 20 minute si intri in somn profund apoi te trezesti buimacita si parca mai obosita decit cum erai inainte de culcare. Asa ca in timpul zilei e important sa faci citeva somnuri expres :) ok vom incerca:)

Cam asta e ce-am vrut sa retin, poate va prinde si voua bine informatia...gata duc cartea la biblioteca!!! Si nu ezitati dacavreti sa va impartiti cu smecheriile si ritualurile voastre de adormit iepurasi :))

Nu am regretat ca am citit-o, din contra am luat cite ceva folositor.:)

lundi 16 novembre 2015

Tort Smetannik

Cel mai simplu, dar si printre cele mai decilioase torturi care le-am mincat vreodata..O reteta care merita pastrata !

Ingrediente:

1pahar de smintina
1pahar de zahar
1 lingurita de soda de mincare
3 pahare de faina

pentru crema

1 kg smintina 30-40% grasime
300 gr zahar
vanilie
miez de nuca, ciocolata rasa pentru decor.

In dependenta de cit de mare tortul il dorim, luam pahar mai mic sau mai mare :)

Se amesteca zaharul cu smintina si cu soda de mincare, se adaoga faina. Eu framint un aluat care sa se intinda usor (presurind faina). Foile se intind  foarte subtire de 1 mm grosime, pe folie alimentara direct, ca sa nu mai fie necesar de deplasat pe tava (e imposibil :)) Se coc la 180°timp de 5minute.

Pentru crema, zbatem sminta cu zaharul pina se ingroasa, adaogam esenta de vanilie.

Eu am presurat nuca pe fiecare foaie, dupa ce ungeam cu crema.
 Gata! tare simplu si e gata de mincatcam peste  2 ore de odihna in frigider.




dimanche 15 novembre 2015

Emma recita poezii

Exact asa a fost si cu poeziile...le-ai ascultat, le-ai ascultat pina cind mi-ai spus intr-o zi ca vreai tu sa reciti...le-am unit si avem o amintire pe viata...


mercredi 11 novembre 2015

Vopsim cu degetelele

Un alt fel de a face cunoscuti micutii cu vopseaua este sa-si moaie degetelele si sa picteze. Pe Aina o amuza procesul. Adultul trebuie sa deseneze conturul la niste obiecte simple si destul de maricele ca cel mic sa aiba spatiu de activitate :) o casa, un copac, o masina, o floare.... tot ce ne treceprin cap. Alegem citeva culori, nu tare multe. Ii explicam ca trebuie sa respecte anumite reguli. Dacasoarele l-ai desenat cu carioce galbena, el cu degetelele trebuie sa faca interiorul cu vopsea galbena....Si dupa ce termina cu o culoare trebuie sa-si stearga degetelul cu un servetel umed. Treaba cu amestecul culorilor la noi a fost la alta lectie :) Aici ne-am invatat sa respectam anumite cerinte :) si s-a primit....



vendredi 6 novembre 2015

Capra cu trei iezi

Imi sunt tare pretioase aceste amintiri si le rascolesc din moment ce le intilnesc si am occazia. Le postez si aici! Intre Emma, cartile si citirea dragostea a aparut de la bun inceput.... am inceput sa-i citesc de pe cind avea vreo 2 lunisoare... se uita cu niste ochisori atenti si destepti la mine ca aveam impresia ca intelege tot...noi citeam seara de seara..un ritual indragit zilnic...citeam povesti, poiezii, abecedarul...pina cind intr-o zi mi-a spus:- mama nu, nu-mi citi, azi eu iti citesc! Avea doar 4 anisori, nu iubea sa o filmez, asa ca putine video am in care recita sau povesteste,macar ca am avut asa momente muuuulte. Aici cu mare greu am convins-o sa ma lase sa o filmez cit timp citeste (de fapt recita pe de rost) (nu am reusit sa o conving sa imbrace pijamaua...era seara innainte de culcare si taare cald:))

mardi 3 novembre 2015

Biscuiti de casa

Toata noaptea si dimineata Aina a avut febra, asa ca nu ne-am dus la gradinita... Dupa o doza de paracetamol si o primblare buna la soare, prin frunze ne-am intors acasa si am facut niste biscuiti tare gustosi. Printesa mea tare s-a mai amuzat facindu-i. Iata si reteta



pentru aluat

250 gr de unt
2 pahare de faina
1 pahar de zahar pudra
1/2 lingurita de soda de mincare
un virfde cutit de sare
arome (lamiie,, vanilie)

pentru glazura

150 gr de zahar pudra
2 linguri cacao
3 linguri de apa fierbinte
2 linguri de unt topit

Intr-o farfurie sau chiar pe masa punem faina gramada, adaogam sarea si soda de mincare,pudra zahar facem o adincitura si stricam oul, punem vanilia, eu am pus si sucul de la o jumatate de lamiie (si am adaogat mai multa faina ca era prea moale si lipicios, asa ca trebuie de potrivit putin cantitatea de faina casaseprimeascaun aluat bun de lucrat), untul taiat bucatele mici. Cu degetele mestecam pina se omogenizeaza..Aina s-a ocupat :) Punem in frigider vreo 2 ore. Taiem ce forme dorim.

pregatim glazura: in zaharul pudra amestecat cu cacao punem apa si punem la foc incet o minuta sa se topeasca bine. Luam de pe foc, adaogam untul. E gata. Eu nu am topit pe foc, canu era scris (reteta e dintr-o carte veche ruseasca) si se vedea pudra nu chiar bine dizolvata. Dar pastrez reteta deoarece au fost tare, tare gustosi biscuitii nostri.




   iata-i facuti  inca odata cu glazura topita pe foc putin, se primeste foarte lucioasa

lundi 2 novembre 2015

Tomate umplute

 O reteta delicioasa si simpla !!!
1 ceapa
1 catel de usturoi
2 felii de jambon
400 gr fars de vita
2 linguri de pantrujel
8 tomate
ulei masline
unt, sare, piper

Se taie marunt ceapa si usturoiul si se calesc cu untul pe tigaie 2-3 minute.
Se marunteste jambonul si se amesteca cu farsul, ceapa, usturoiul si pantrujelul. Se adaoga sare si piper dupa gust.
Se spala tomatele, se taie palaria, se scoate pulpa de tomate (folositi la altceva, daca le adaogam aici lasa multa apa), se umplu cu fars. Se pun palarioarele si se dau la cuptor preincalzit 200° pe timp de 45 minute.
Delicios!!!

dimanche 1 novembre 2015

Alice are 5 lunisoare !!!

  Iata asa e ingerasul nostru Alice la 5 lunisoare... e vesela, zimbareata, jucausa....isi adora surioarele, le zimbeste mult cum le vede in ochi...si striga tare daca acestea o pupacesc si o cuprind ambele in acelas timp !!!!


Parcul Mare sau mai corect spus Parcul de la Maison Blanche

Parcul nostru indragit sau cum ii spunem noi parcul mare (ca avem si unul mic linga noi) este preferatul nostru si a purandelelor noastre. Una, doua si noi eram in parcul mare, uneori zi de zi, mai intii cu Emma, apoi cu Aina in burta si Emma de minuta, apoi cu Aina in carucior, Emma de minuta si Alice in burta, acum  cu Emma si Aina de minuta si Alice in carucior...Frumos parc, cu copaci, arbusti, flori, cateva statui, un lac cu o lebada (erau 2 de cind il tinem minte, dar dupa ultima curatire a lacului una a disparut), cu rate, cu o casuta maricica pentru hulubi, cu un bitlan carusel, scrincioburi, arii pentru copii-tobogane, bac cu nisip) Cu Emma veneam de micuta sa dam piine la lebede, rate si hulubi.  Isi punea in gentuta niste piine veche si tineam calea spre parc... tare-i mai placea ...Emma iubea sa  se primble si sa fugareasca hulubii, sa admire floricelele si toate gizutele Aina adora scrinciobul, caruselul, bacul cu nisip si toboganul...preferintele lui Alice ramine sa le descoperim inca...
 E frumos in toate anotimpurile parcul nostru, dar toamna e special il adooor !!!