vendredi 20 novembre 2015

Bébé fait ses nuits autor Dr Cathryn Tobin


Asa se numeste cartea care am terminat-o azi. Mi-am pus gind sa citesc cite o carte in 10 zile, adica 3 carti pe luna, adica 36 pe an smdp...sper ca se va primi...asta e prima citita in intregime dupa nasterea lui Alice..si am inceput cu ce ma intereseaza la moment. Nu ca am avea probleme cu somnul :), dar am vazut-o la biblioteca si nu o citisem . Cind s-au nascut Emma si Aina am citit altele. Si mi-a venit ideea sa le rezumez pe scurt aici, sa retin ceia ce as vrea sa nu uit ca am citit. Uneori in carti intilnesc lucruri atat de interesante si bine zise ca imi vine sa le scriu si in frunte sau pe pereti prin casa...nu numai pe blog...asa ca daca voi avea rabdare sa fac cel putin asta, déjà va fi bine..;

Autorul Cathryn Tobin e pediatru, moasa, membru al Societatii canadiene de pediatrie....E o referinta in domeniul familiei si a ingrijirii copiilor.
Deci autorul spune ca cum exista perioada adecvata cind copii incep sa mearga la toaleta (pe la 2 ani aproximativ), asa exista si perioada potrivita pentru a deprinde copilul cu o buna igiena de somn. Ea o numeste PP-perioada propice sau potrivita si se situeaza intre 6 saptamini si 9 luni maximum.. Daca incepri cind trebuie, atunci iti inveti copilul sa doarma sanatos o noapte intreaga (si parintii tot!!!) fara plinsete si bocete dar normal, natural, cu placere, ceia ce e benefic si pentru dezvoltarea copiilor, dar si pentru parinti pentru care lipsa de somn foate fi grava. Daca a trecut aceasta perioada nu e tragic, oricum da niste sfaturi foarte bune cum sa-ti ajuti copilul sa adoarma singur, dar e putin mai lunga treaba, deoarece, copilul are déjà bine stabilite niste obiceiuri de care posibil ca nu e usor de dezvatat, adormitul in brate, la sin, leganat, in continuu, tinut de minuta..;

Ea numeste metoda ei de adormire "Enfant do";.
Regula de aur este: Copilul trebuie sa adoarma in pat!

Ea imparte metoda in trei etape:

1)determinarea si exploatarea PP
2)Crearea unui ritual agreabil inainte de culcare
3)"Fermecarea "(charmer son bébé) bebelusului pana cind adoarme

Deci aceasta metoda consta in a face gesturile bune la momentul potrivit. Invatarea unei bune igiene de somn nu este penibila, sa corectezi niste obiceiuri gresite e mai dificil. E fapt ca toata lumea crede ca e stresant sa incurajezi bebelusii sa adoarma singuri. Incercam si noi sa facem adormirea dupa sfaturile din carte si pot sa spun ca pina cind merge perfect. Avem vreo 3 zile. Autorul zice ca daca o faci vreo 7-8 seri la rind pai e perfect, ai reusit sa-ti inveti comoara sa adoarma singura.

Deci referitor la momentul potrivit, noi suntem chiar in el (avem 5luni) asa ca ne-am pornit. Ritualul la noi l-am creat e baita, citirea si apoi o tita plina cu lapte :), apoi o tinem pe Alice in brate si ne jucam cu ea (nu tare excitant, fara muzica smdp, dar vorbind moale aratindu-i vreo jucarie sau imagini in carte). Cind vedem ca-i cam scade din entuziasm si simtim ca e gata de pus in pat, ii dam un pupic si o punem in pat si trecem la etapa numarul 3 -"vrajeala" dupa cum o numeste autorul. Te asezi linga bebelus (nu de-asupra patului ca va crede ca vreai sa-l iei in brate) , linga pat si incepi sa-i vorbesti, sa-i vorbesti, sa-i vorbesti mult mult mult si gingas... La noi merge perfect, isi pune degetelul in gurita si adoarme in citeva minute. Printre altele referitor la suzeta autorul spune in asa fel: in caz ca nu o vrea, nu insistati e cu atit mai bine. Cind am citit le-am aruncat toate, aveam o panoplie intreaga si tot insistam cind cu una cind cu alta, dar ea sarmanica mi le tot scuipa... Mai spune ca daca totusi bebelusul are nevoie de suzeta ca sa adoarma, o lasati sa adoarma si nu io puneti in gurita nici intr-un caz daca o scapa...
Mai este in carte si informatie despre cum functioneaza somnul si care sunt fazele...de ce se trezeste bebelusul noaptea... se trezeste nu ca ii este foame dar ca asa e ritmul somnului... solutii cum sa facem cind se trezeste in toiul noptii ca sa-l ajutam sa adoarma singur inapoi... Despre importanta, daunele lipsei somnului la adulti si copilasi si multe lucruri interesante...

Este si un capitol de probleme si solutii imi voi scrie aici pe scurt in caz ca voi mai avea nevoie sa revin;:)traduc din carte partial...

capcana suzetei
suzeta este o arma cu tais dublu; Ea ajuta bebelusul sa se relaxeze si sa se cufunde in somn, dar in acelas timp de vine o cirja de care va fi dépendent bebelusul ca sa adoarma. daca o va piede prin somn se va trezi plingind ca sa io dati de mai multe ori pe noapte.... Asa am facut noi cu Aina, ne trezeam de vreo 20 de ori pe noapte si ii dadeam suzeta asa ca am facut-o cu minutele noastre foarte dependenta de ea (((: solutia: trebuie sa i-o oferi bebelusului daca are nevoie si daca o ia inainte de somn. Nu trebuie sa io redai daca o scuipa si recomandarea ei cruciala: sa nu-i dai suzeta daca se trezeste in toiul noptii.

somnul rau sincronizat
Multi parinti culca bebelusii cit mai tirziu crezind ca asa vor adormi mai repede ca vor fi obositi. Din pacate ea spune canu e adevarat si ca in asa caz bebelusul nu mai dispune de rezervele necesare ca sa adoarma singur, e prea enervat. Un bebelus neobosit, care inca nu e gata de somn la fel va face probleme...solutia: Aici ea da numarul de ore de somn necesar pe virste smdp si ceia ce este foarte  important este stabilitatea . In fiecare seara trebuie sa fie aceiasi ora de culcare (cu o abatere de maxim 10 minute)
 noi la capitolul acesta suntem in norma (cu foarte rare abateri), fetele mari dorm la ora opt seara, Alice la  opt si jumatate.

dilema degetelului
cind bebelusul nu suge degetul el nu doarme bine. Dupa o ancheta personala facuta de acest medic ea spune ca bebelusii care isi sug degetelul is de doua ori mai multi printre cei care dorm bine toata noaptea decit bebelusii cu suzeta. solutia: ea recomanda sa nu punem manusele la bebelusi, sa nu-i incurcam sa-si gaseasca degetelele cel mai bun mod de reconfort si de adormire pentru ei...ca sa nu sa se zgiriie de taiat unghiutele....E drept ca nu toti copiii sunt predispusi sa suga degetelul, dar majoritatea, iar unora le incurcam noi adultii. La noi din trei fetite numai Alice suge degetelul cind adoarme, apoi il scapa si gata. E drept ca aceasta carte am citit-o abia acum ... asa ca pe Emma si Aina nu le-am incurajat defel sa-si tina degetelul in gura din contra le impingeam si le tineam suzeta pina cind nu au mai refuzato (sarmanelele:::))))

infasatul
pe unii copii infasatul ii ajuta sa adoarma, si ea recomanda infasarea pina la vreo 3-4 luni maxim daca vedem ca ii place copilasului si doarme mai bine. In caz ca bebelusul isi suge degetelul, atunci ii eliberam minuta din fasa.

somnul in aceiasi camera cu parintii
 dupa 5-6 luni e oproblema. Bebelusii pot sa geama, sa scoata diferite sunete in timpul somnului leger. Dacail luam in brate de fiecare data cind intra in somn leger atunci nu va invata niciodata sa treaca singur in somn profund. Cu atit mai mult daca va aude miscindu-va sau schimbinduva pozitia in timpul trezirilor voastre partiale, a adultilor, in timp ce el singur e in aceasta faza cu atit mai mult va incepe sa plinga... solutia: nu sariti din pat sa luati bebelusul la fiecare sunet, geamat mic dati-i sansa sa adoarma singur. Instalati un sunet alb cum spune autorul daca bebelusul doarme in aceiasi camera. In Franta am vazut asa aparate in magazinul "nature et decouverte" care scot asa sunete ca ciripit de pasarele sau susur de apa. Si de la 6 luni desigur bebelusul trebuie sa doarma in camera lui (daca e posibil)

Pentru copiii mai maricei in caz ca ati ratat perioada potrivita de adormire autorul spune ca trebuie sa fie mai multe conditii reunite si oricum totul este reparabil daca insistati.

Un pat confortabil, placut

Un doudou-un prieten de somn jucarie sau o paturita, nimic nu poate sa ajute mai mult un copilas mare sa adoarma decit un doudou. Ii prezentati o jucarie moale cit mai des sau il lasati sa si-o aleaga singur, io luati afara la primblare, io dati la culcare, cind plinge io dati sa o stringa ain brate, deci il ajutati sa se imprieteneasca, cu putin noroc se va forma o legatura...(e bine de prevazut citeva exemplare in caz ca s-a atasat de vreo jucarie, pentru a evita tragedia la pierdere)
Si deci autorul spune ca dupa ce faceti ritualul de seara trebuie sa acordati doar un singur lucru A.I.D.E.

A-asteptati-rabdarre, copilasul va fi la inceput frustrat ca vreti sa schimbati obiceiurile si il puneti in pat sa doarma singur, dar e normal. Reconfortati si iarasi puneti in pat. Incercati strategia: oups am uitat ceva, revin imediat. Astfel iesiti dupa usa si datii citeva minute poate adoarme singur. Daca plinge, iar reveniti si iar reconfortatisi iar iesiti smdp

I-insistati-insistati cu dragoste si rabdare deoarece oricum toti copii pina intr-o buna zi accepta obiceiurile noi de adormire daca insistam cu dragoste:)

D-dati multa dragoste-reconfortati, luati in brate, copilul sa se simta in Securitate i aplicati metoda oups revin imediat...

E-empatie-terbuie sa va ghidati copilul spre obiceiuri de somn sanatoase atit cu dragoste dar si cu fermitate in acelas timp: "eu stiu ca esti enervat dar e ora de culcare". Puneti empatie si fermitate in voce si in citeva ile copilul oricum va intelege mesajul:"te iubesc, dar este ora de culcare"

Si mai este si multa alta informatie, probleme solutii de adaptare smdp
Ceva  ce nu stiam e cat de importanta este si o siesta, un somn de 2 minute, eficace, recuperator pentru mamici obosite sau unul pina la 15 minute. Sau utilitatea somnului de 20 minute care contribuie si la ameliorarea memoriei... Si ca e important de reglat soneria, ca daca dormi mai mult de 20 minute si intri in somn profund apoi te trezesti buimacita si parca mai obosita decit cum erai inainte de culcare. Asa ca in timpul zilei e important sa faci citeva somnuri expres :) ok vom incerca:)

Cam asta e ce-am vrut sa retin, poate va prinde si voua bine informatia...gata duc cartea la biblioteca!!! Si nu ezitati dacavreti sa va impartiti cu smecheriile si ritualurile voastre de adormit iepurasi :))

Nu am regretat ca am citit-o, din contra am luat cite ceva folositor.:)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire